پایان نامه درمورد حق اختراع:تعریف نقض |
تعریف نقض
از نظر لغوی نقض یک واژه عربی به معنای شکستن میباشد. نَقَضَ العهد به معنای پیمان شکنی کرد، قرارداد را لغو کرد، هر چند نقض به معنای عام شامل نقض قانون و مقررات و حتی هنجارهای اجتماعی نیز میباشد لکن در معنای خاص، به نقض حقوق مالکیت فکری اطلاق میشود و احتمال دارد از این بابت به تجاوز به حقوق مالکیت فکری نقض گفته میشود که اعطای گواهی حق اختراع به یک مخترع و اعطای حقوق انحصاری به او در راستای یک قرارداد بین مخترع و اجتماع باشد که تجاوز یک فرد از اجتماع به حقوق انحصاری مخترع یک نوع شکستن عهد و پیمان تلقی شود و از این باب صدمه و لطمه به حقوق انحصاری دارنده حق اختراع، نقض حق اختراع تلقی شود.
تعریف جامع و مانعی از نقض حق اختراع در دست نیست در متون لاتین برای نقض حق اختراع از واژه Infringement استفاده میکنند واژه مزبور به معنی نقض قانون، تجاوز از حدود، تخلف از حق یا تجاوز به آن میباشد.
آقای سیدحسن میرحسینی در کتاب حقوق اختراعات، نقض حق اختراع را چنین تعریف نموده است «به طور کلی اگر اشخاص بدون اجازهی صاحب ورقه اختراع یا قائم مقام قانونی وی اعمالی را انجام دهند که جزء حقوق انحصاری ورقه اختراع است تحت شرایطی مرتکب نقض حق گردیدهاند و صاحب ورقه اختراع میتواند آنها را مورد تعقیب قرار دهد».
سازمان جهانی مالکیت فکری در کتاب WIPO Hand Book در پارگراف، 90 .2 نقض را چنین تعریف میکند «نقض حقوق گواهی اختراع عبارت است از بهرهبرداری از حق موضوع گواهی بدون مجوز و اذن از صاحب حق توسط یک شخص ثالث».
ماده 60 قانون ثبت اختراعات، علایم تجاری و طرحهای صنعتی مصوب 1386 نقض را چنین تعریف میکند «نقض حقوق مندرج در این قانون عبارت است از معنای انجام هر گونه فعالیتی در ایران که توسط اشخاص غیر از مالک حقوق تحت حمایت این قانون و بدون موافقت او انجام میگیرد» نقض مندرج در ماده فوق در فصل چهارم، مقررات عمومی بیان شده است و منظور از حقوق همه مصادیق مالکیت صنعتی مندرج در قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی، علائم تجاری میباشد و منحصراً حق اختراع تعریف نشده است.
بند دوم: تفسیر عبارت «هر گونه فعالیتی»
عبارت «هر گونه فعالیتی» در بدون امر ما را دچار ابهام و تردید میکند. آیا مخترع میتواند اشخاص را از هر فعالیتی منع کند یا شخص مخترع و دارنده حق اختراع حق هر گونه فعلایت نسبت به حق اختراع را دارد؟ این ابهام به این موضوع ارجاع میشود که مصادیق ذکر شده در ماده 15 قانون ثبت اختراعات، علایم تجاری و طرحهای صنعتی مصوب 1386 که حقوق دارنده حق اختراع را ذکر نموده انحصاری است یا تمثیلی؟
در قسمت الف ماده 15 بهرهبرداری از فرآورده و فرایند را منحصر به مواردی نموده است و از طرفی در قسمت ب مالک میتوانند با رعایت بند (ج) ماده 15 و ماده 17 علیه هر شخص که بدون اجازه او بهرهبرداریهای مندرج در بند (الف) را انجام دهد به دادگاه شکایت کند و مواردی در بند (ج) ماده 15 قید گردیده با این بیان که حقوق ناشی از گواهینامه اختراع شامل موارد قیده شده نمیشود.
با مداقه در قسمت الف و ب و ج با یک ابهام مهم مواجه میشویم که آیا حقوق مخترع احصائی است؟ و موارد ذکر شده در بند (ج) که اشخاص بدون موافقت دارنده حق اختراع میتوانند استفاده کنند تمثیلی میباشد یا اینکه برعکس حقوق مخترع تمثیلی است و موارد ذکر شده در بند (ج) احصائی میباشد و اشخاص خارج از موارد ذکر شده در بند (ج) اختیاری ندارند و میبایست از مخترع اجازه بگیرند.
- جبران، مسعود، ترجمه رضا انزابی نژاد، فرهنگ الفبایی الرائد، انتشارات آستان قدس رضوی، جلد دوم، چاپ پنجم، 1386، صفحه 1773.
- علی محمدف حق شناس و غیره، فرهنگ معاصر هزاره، جلد اول، چاپ پنجم، نشر فرهنگ معاصر، 1384، تهران، صفحه 824
- سید حسن، میرحسین، حقوق اختراعات، چاپ اول، نشر میزان، 1387، تهران، ص 312 .
- wIpo, wIpo. Intellectual property hand book, wipo publication, Geneve, 2004, ch 2.90
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-03-05] [ 11:50:00 ق.ظ ]
|