پایان نامه درمورد تحریم/:مفهوم تقصیر |
تقصیر
در خصوص تعریف تقصیر در بین علمای حقوق اتفاق نظر وجود ندارد. گروهی خودداری از انجام عملی با وجود توانایی صورتدادن آن را تقصیر گویند و برخی بر این عقیدهاند که تقصیر، عبارت است از نقض تعهدی که شخص بهموجب قانون به معنی عام کلمه یا عرف بر عهده داشته است. عدهای تقصیر را رفتار خلاف اخلاق میدانند که قانون آن را منع میکند. اما آنچه در همۀ تعریفها مشترک است و جوهر تقصیر را نشان میدهد «ناصواببودن» آن است. بر این مبنا تقصیر، تجاوز از رفتاری است که انسانی معقول و متعارف در همان شرایط حادثه دارد.
بهطورکلی تقصیر را میتوان به انواع مدنی و قانون مسئولیت مدنی، کیفری و اداری تقسیمبندی کرد. قانون مدنی و قانون مسئولیت مدنی تعریفی از تقصیر به دست نمیدهند، اما در پایان جلد اول کتاب سوم قانون مدنی در مادۀ۹۵۳ قانونگذار میگوید: «تقصیر اعم است از تفریط و تعدی.» تعدی تجاوز نمودن از حدود اذن است نسبت به مال یا حق دیگری و تفریط عبارت است از ترک عملی که بهموجب قرارداد یا متعارف برای حفظ مال غیرلازم است. قانون مجازات اسلامی نیز تقصیر را تعریف نکرده است، اما در مواد مختلف به طور صریح و ضمنی به این مسئله اشاره شده است. به نظر میرسد اولین بار، تقصیر در آیین دادرسی اداری (مصوب۱۳۴۶) که امروزه منسوخ گردیده تعریف شده باشد. بهموجب مادۀ۱ این قانون: «تقصیر عبارت است از نقض قوانین و مقررات راجع به وظایف اداری.» در مادۀ۸ قانون رسیدگی به تخلفات اداری (مصوب۱۳۶۶) نیز در تعریف تقصیر آمده است: «تقصیر عبارت است از نقض عمومی قوانین و مقررات اداری.»
تقصیر را باید یکی از ستونهای اصلی نظام مسئولیت شمرد. بنابراین هر گاه در اثر عدم اجرای تعهد، خساراتی به متعهدله وارد شود، متعهد ملزم به جبران خسارت وارده است. اصل لزوم جبران خسارت نیز همانند اصل لزوم قراردادها در همۀ نظامهای حقوقی پذیرفته شده است. بدین ترتیب که هیچیک در اصل لزوم جبران خسارت تردید ننمودهاند و اگر اختلافی وجود دارد در ناحیۀ شرایط لزوم جبران خسارت و میزان خسارتی است که قابلجبران است. در حقوق ما قاعدۀ کلی این است که مسئولیت ناشی از تقصیر باشد و این مسئله در حقوق خصوصی و عمومی، در مبحث قراردادها یکسان است؛ اما در قراردادهای دولتی بسته به اینکه تقصیر از طرف دولت باشد یا از طرف پیمانکار هر کدم آثار خاص خود را داراست.
. محمد جعفر جعفری لنگرودی، منبع پیشین ،ص38
. حسن درودیان، حقوق مدنی4، دانشکدۀ حقوق دانشگاه شهیدبهشتی، بیتا، ص۸۲.
. عبد المجید امیری قائممقامی، حقوق تعهدات، ج1 (کلیات حقوق تعهدات - وقایع حقوقی)، نشر دادگستر، چاپ اول، 1378
. مادۀ۹۵۱ ق.م
. مادۀ۹۵۱ ق.م
. قانون مجازات اسلامی ذیل عناوین «در تقصیرات مقامات و مأمورین دولتی»، «در امتناع از وظیفۀ قانونی»، «تعدیات مأمورین دولتی نسبت به دولت» و… به این مسئله پرداخته است.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-03-05] [ 11:15:00 ق.ظ ]
|