دانلود پایان نامه ارشد : مطالعه عددی انتقال و ته نشینی ذرات در یک کانال جریان … |
16
1-1
مقدمه ای بر ذرات
17
1-2
بر کارهای انجام شده
23
1-3
هدف از انجام این پروژه
27
فصل دوم: بیان مسئله و معادلات حاکم …………………………………………..
28
2-1
مقدمه
29
2-2
بیان مسئله
29
2-2-1
هندسه مسئله
29
2-2-2
فرضیات مسئله
30
2-2-3
معادلات حاکم بر سیال
31
2-2-4
شرایط مرزی
31
2-3
معادلات حاکم بر روش
33
2-4
حرکت ذرات معلق
35
2-4-1
نیروهای موثر بر ذرات
38
2-4-2
معادله کلی حاکم بر ذره
43
2-5
شبیه سازی میدان جریان لحظه ای
44
فصل سوم: روش حل مسئله …………………………………………………………
47
3-1
مقدمه
48
3-2
نحوه شبکه بندی کانال
49
3-3
شبیه سازی میدان جریان
50
3-4
روش حل معادلات حاکم بر ذره
51
3-5
محاسبه سرعت و دمای سیال در محل ذرات …..
52
فصل چهارم: بررسی نتایج و بحث بر روی آنها ……………………………….
55
4-1
مقدمه
56
4-2
اعتبارسنجینتایج
56
4-3
میدان سرعت لحظه ای
60
4-4
بررسی اثرات نیروهای مختلف بر پخش و ته نشینی ذرات
61
4-4-1
اثر نیروی ترموفورز بر پخش ذرات
61
4-4-2
اثر نیروهای ترموفورز و گرانش بر ته نشینی ذرات
66
فصل پنجم: نتیجهگیری و پیشنهادات ……………………………………………..
74
5-1
نتیجه گیری
75
5-2
پیشنهادات
76
واژهنامه ……………………………………………………………….
77
منابع ………………………………………………………………..
79
مقدمه ای بر ذرات[1]:
ذرات معلق همیشه و در همه جا در محیط پیرامون ما وجود دارند. ذرات، ریزه های مواد جامد و مایع معلق در یک سیال می باشند. گرده های گیاهان در فضای محیط اطراف، ذرات گرد و خاک که با جریان بادها منتقل و پخش می شوند، فوران آتشفشان ها و پخش خاکستر در فضای اطرف، بالا رفتن دود غلیظ به اتمسفر و همچنین خیلی از فعالیت های انسانها باعث به وجود آمدن و پخش ذرات در محیط پیرامون ما می شوند. در شکل زیر تصاویری از ذرات مختلف آورده شده است.
ذرات از نظر نوع، شکل ظاهری و اندازه به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که در ادامه توضیح مختصری در این زمینه داده می شود.
- بررسی ذرات از نظر انواع:
گرد و غبار:مواد جامدی که به واسطه از هم پاشیدگی در فرایند هایی نظیر سنگ شکنی، سمباده زدن، انفجار و مته زنی به وجود می آیند. این ذرات ریز تولید شده از همان مواد اولیه و تفکیک شده خود هستند و از نظر اندازه در طیف زیر میکروسکوپی تا میکروسکوپی قرار می گیرند.
بخارهای شیمیایی:ذرات جامدی که حاصل واکنش شیمی – فیزیکی هستند که در فرآیندهایی نظیر احتراق، تصعید و یا تقطیر به وجود می آیند. به عنوان نمونه های معمول از این ذرات می توان به ذرات اکسید فسفر، اکسید آهن و اکسید روی اشاره کرد. ذراتی که بخارات شیمیایی را تشکیل می دهند بسیار کوچک می باشند و در مقیاس های زیر 1 میکرومتر می باشند. این ذرات میل زیادی به اجتماع کردن و لخته شدن دارند.
دود:یک ابر از ذرات معلقی که از فرایند اکسیداسیون مانند سوختن تشکیل می شود. به طور کلی ، دود ها به عنوان ذرات دارای منشأ سازماندهی شده در نظر گرفته می شوند و عموماً از ذغال سنگ، نفت، چوب و یا سوختهای فسیلی دیگر به وجود می آیند. ذرات دود در اندازه های زیر 1 میکرومتر هستند.
مه :این ذرات حاصل از پاشش مایعات و یا میعان بخار به وجود می آیند. این ذرات به صورت کروی در نظر گرفته می شوند و به قدری هستند که می توان آنها را به صورت معلق در یک جریان هوای آرام مشاهده کرد. هنگام به هم پیوستگی این ذرات و تشکیل ذرات بزرگتر در حدود 100 میکرومتر، می توان آنها را به شکل باران مشاهده کرد.
- بررسی ذرات از نظر شکل ظاهری:
فرض کروی بودن ذرات، یک فرض بسیار مناسب برای سادهتر کردن محاسبات و تجسم کردن راحتتر حرکت آنها می باشد. به جز ذرات مایع که همیشه کروی هستند، قالب ها و شکل های بسیار متفاوتی برای شکل ذرات وجود دارد که این قالب ها و شکل ها را می توان به سه گروه تقسیم بندی کرد :
- ذرات هم اندازه:این ذرات دارای اندازه مساوی در هر سه بعد فضایی خود می باشند. کروی،چند وجهی، متساوی الاضلاع در این تقسیم بندی قرار می گیرند. تا کنون بیشترین تحقیقات و دانش بشری پیرامون این دسته از ذرات بوده است. شکل 1-2 نمونهای از ذرات هم اندازه را نشان میدهد.
شکل 1-2 : ذره بلورین پالادیوم [4] |
- ذرات صفحهای:این ذرات دارای دو بعد بزرگ و یک بعد کوچک می باشند. برش های صفحه ای در این دسته بندی قرار می گیرند. اطلاعات بسیار محدودی پیرامون رفتار ذرات صفحه ای معلق در سیال موجود می باشد و اکثراً اطلاعات دریافت شده از بررسی ذرات کروی را به این نوع ذرات تعمیم می دهند.
- ذرات رشتهای:این ذرات دارای یک بعد بلند و طولانی در مقایسه با دو بعد بسیار کوچک خود هستند. برای نمونه می توان به ذرات بلوری، سوزنی و یا معدنی مانند پنبه کوهی اشاره کرد. اخیراً، با توجه به اهمیت سلامتی و خطر تنفس این گونه ذرات معلق در هوا، تحقیقات تازه ای بر روی حرکت این گونه از ذرات در سیال شکل گرفته است ولی هنوز اطلاعات مفید زیادی در این زمینه وجود ندارد.
شکل 1-3 : ذرات رشتهای فایبر گلاس [3] |
شکل و قالب ذرات می تواند با توجه به روش تشکیل و یا جنس و ذات مواد مادر تشکیل دهنده ذرات تغییر کند. ذراتی که به روش میعان یک بخار به وجود می آیند معمولا به شکل کروی هستند (مخصوصاً زمانی که در حین تشکیل به درون یک فاز مایع وارد شوند). ذراتی که با روش های خرد شدن و یا مته زنی به وجود می آیند به ندرت به شکل کروی می باشند مگر اینکه در حال تشکیل ذرات، فاز مایع نیز تشکیل شود و حباب های بوجود آماده کروی در نظر گرفته می شود.
- بررسی ذرات از نظر اندازه:
ذرات معلق عموماً کروی و یا شبه کروی در نظر گرفته می شوند. شعاع ذره و هم قطر ذره می تواند برای بیان اندازه ذره بکار برده شود. در بحث های تئوریک خواص ذرات، به کار بردن شعاع بسیار معمول می باشد هر چند که در بیشتر نمونه های کاربردی قطر ذره را به عنوان بیانگر اندازه استفاده می کنند. در این تحقیق از قطر ذره برای بیان اندازه استفاده شده است.
پس از انتخاب قطر به عنوان مبنای دسته بندی ذرات، روش های گوناگونی برای محاسبه قطر یک ذره وجود دارد که دو روش از عمومیت بیشتری برخوردار می باشند: قطر فرت[2] و قطر مارتین[3]. این دو روش اشاره به ارزیابی تقریبهای بکار برده شده برای تعیین اندازه ذره از مشاهده تصاویر طرح ریزی شده تعدادی از ذرات غیر معمول دارد.
قطر فرت: بیشترین فاصله یک لبه تا لبه دیگر در یک ذره.
قطر مارتین: طول خطی است که هر ذره را به دو قسمت مساوی تقسیم می کند.
از آنجا که این نوع اندازه گیری ها به جهت گیری ذرات وابسته و متغیراست (به علت سه بعدی بودن ذرات)، باید در جهات مختلف اندازه گیری و مقایسه شوند تا قابل قبول واقع شود. بنابراین با فرض جهت یابی تصادفی ذرات، قطر میانگین محاسبه می شود. این مشکلات اندازه گیری را میتوان با روش های دیگری بر طرف کرد که در ادامه به توضیح آنها پرداخته می شود.
قطر معادل مساحت: قطر یک دایره است که مساحت آن معادل با مساحت تصویر شده ذره می باشد.
شکل زیر تفاوت های محاسبه سه قطر مختلف را نشان میدهد.
شکل1-4 : نحوه محاسبه قطرهای مختلف ذرات [1] |
همانگونه که در شکل 1-4 مشاهده می شود قطر فرت از قطر مساحت تصویر شده بزرگتر و قطر تصویر شده بزرگتر از قطر مارتین می باشد.
بعضی مواقع قطر ذرات معلق را با استفاده از سرعت حد[4] آنها تقریب می زنند. همه ذراتی که یک سرعت حد برابر دارند، بدون در نظر گرفتن جنس، شکل و … یک اندازه در نظر گرفته می شوند. لازم به ذکر است زمانی یک ذره به سرعت حد می رسد که از حالت سکون شروع به حرکت کرده و بعد از گذشت زمانی طولانی تحت تأثیر نیروی گرانش و چگالی خودش در آستانه ته نشین شدن قرار دارد.
دو روش معمول از این گونه اندازه گیری ها می توان به قطر آیردینامیکی[5] واستوکس[6] اشاره کرد:
قطر آیرودینامیکی: قطر یک کره بزرگ به چگالی واحد ( ) که دارای خواص آیرودینامیکی همان ذره می باشد که به این معناست اگر ذرات با هر شکل و چگالی دارای سرعت ته نشینی برابری باشند، قطر آیرودینامیکی برابری دارند.
قطر استوکس: قطر یک کره که دارای چگالی و سرعت ته نشینی برابر با یک ذره می باشد. تنها تفاوت قطر استوکس نسبت به قطر آیرودینامیکی، وجود شرط برابری چگالی ذره و کره در قطر استوکس می باشد.
قطر ذراتی که در بحث علم ذرات مورد بررسی قرار می گیرند در محدوده 01/0 تا 100 میکرومتر بوده که 01/0 میکرومتر به عنوان حد پایین قطر ذره و 100 میکرومتر به عنوان حد بالای آن در نظر گرفته می شود. حد پایین قطر ذره حدوداً نقطه ای است که انتقال ممنتم از مولکول به ذره در نظر گرفته می شود. ذرات بزرگتر از 100 میکرومتر به علت تأثیر زیاد نیروی گرانش، به سرعت تهنشین شده و به مقدار زمان مناسب (کمتر از دقت دستگاههای اندازهگیری) در سیال معلق نمی مانند که مورد علاقه بررسی در علم ذرات باشد.
ذرات با قطرهای خیلی بزرگتر از ۵ تا ۱۰ میکرمتر می توانند از طریق سیستم های تنفسی فیلتر شوند ولی ذراتی با قطر کوچکتر از 5 میکرومتر میتوانند تا اعماق ریه نفوذ کنند. بنابراین برای مباحث فیزیولوژی قطر های ۵ تا ۱۰ میکرومتری حد بالایی محسوب می شوند. در جدول زیر قطر بعضی از ذرات پرکاربرد مشاهده می شود.
جدول1-1 : اندازه قطر ذرات پرکاربرد برحسب میکرومتر [3]
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-17] [ 11:46:00 ق.ظ ]
|