پایان نامه درمورد حق اختراع:نقض و اختراع وابسته |
نقض و اختراع وابسته: (مؤخر)
قابل انکار نیست که علوم مرتبط به یکدیگرند و هر اختراعی علم را یک گام به جلو میبرد و موجب بهبود زندگی مردم و رفاه میشود از جمله شرایط اساسی اختراع این است که متضمن ابتکار جدید باشد منظور از ابتکار جدید این است که به وجود آوردن آنچه که در فن و یا صنعت قبلی وجود نداشته و برای دارند مهارت عادی در فن مذکور معلوم و آشکار نباشد. صنعت قبلی همان اختراع سابق میباشد امکان دارد استفاده از اختراع سابقه هنوز در اختیار مخترع آن باشد یا اینکه عمومی شده باشد. نظر به پیشرفت سریع علم امکان دارد که قبل از عمومی شدن اختراع سابق اختراع جدید ابداع شود بدیهی است که علوم زنجیر به هم پیوسته میباشند.
اختراع وابسته (مؤخر) به اختراعی گفته میشود که امکان استفاده از آن بدون استفاده از اختراع مقدم وجود ندارد.
در قانون ثبت اختراعات، علائم تجاری و طرحهای صنعتی مصوب 86 و آئیننامه آن تعریف مستقلی از اختراع وابسته وجود ندارد. برخلاف اختراع تکمیلی که شرایط آن در آئیننامه بیان شده است اختراع و ابسته در آئیننامه نیز اشاره نشده لکن از مفهوم قسمت ح ماده 17 قانون ثبت اختراعات، علایم تجاری و طرحهای صنعتی مصوب 1386 مستفاد میشود که قانونگذار اختراع وابسته را به رسمیت میشناسد.
اختراع وابسته میبایست کلیه احکام و شرایط مربوط به یک اختراع را داشته باشد با این وصف که استفاده از آن وابسته به یک اختراع دیگر باشد امکان استفاده از آن اختراع بدون اختراع مقدم وجود نداشته باشد.
در صورتی که دارنده حق اختراع مقدم تجاوز به اختراع مؤخر نماید یا اینکه بالعکس دارنده اختراع مؤخر به حقوق اختراع مقدم تجاوز نماید نقض محقق شده و مشمول آثار آن میباشد. صرف ثبت اختراع مؤخر مجوزی برای دارنده جهت استفاده از اختراع مقدم ایجاد نمیکند. میبایست توافق و رضایت دارنده حق اختراع مقدم را تحصیل نماید.
مطابق بند 1 قسمت ح ماده 17 قانون ثبت اختراعات، علایم تجاری و طرحهای صنعتی مصوب 1386 از جمله موارد صدور مجوز بهرهبرداری، اختراع مؤخر میباشد با این شرط که هنگام ثبت اختراع مقدم ادعا شده باشد که امکان بهرهبرداری از اختراع مؤخر بدون استفاده از اختراع مقدم وجود ندارد. همچنین اختراع مؤخر نسبت به اختراع مقدم متضمن پیشرفت فنی و دارای اهمیت اقتصادی قابل توجه باشد.
مطابق بند ل ماده 31 موافقتنامه تریپس از جمله موارد صدور مجوز اجباری اختراع مؤخر میباشد.
بنابراین تجاوز دارنده اختراع مؤخر به حقوق دارنده اختراعِ مقدم و بالعکس نقض تلقی و قابل پیگرد میباشد.
-Dependent patent
- Dominant patent
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-03-05] [ 11:46:00 ق.ظ ]
|