پایان نامه کارشناسی ارشد:بررسی ارتباط میان هورمونهای تیروئیدی، میزان آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و برخی عناصر کم نیاز سرم … |
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فصل اول
1-1 مقدمه
حیوانات اهلی به عنوان سرمایهای ملی و ذخایر استراتژیک بومی یک کشور محسوب میشوند. استان خوزستان با اینکه یک منطقه نفت خیز است و در غالب اوقات سال دارای آب و هوایی گرم میباشد، ولی یکی از مناطق مستعد پرورش دام و طیور به شمار میرود. یکی از این دامهای بومی و با ارزش گاومیش است که علاوه بر ظرفیت تولید، نسبت به شرایط سخت و آب هوایی گرم استان سازگاری داشته و همچنین در برابر برخی بیماریهای رایج مقاوم میباشد. جمعیت گاومیش در جهان تقریبا حدود 4/166 میلیون رأس میباشد که نزدیک به 4/161 میلیون رأس یعنی در حدود 2/97 درصد از آنها در آسیا یافت میشود. جمعیت گاومیش در ایران به طور تقریبی 523 میلیون رأس تخمین زده میشود (فائو، 2009). مهمترین محل پرورش گاومیش، قاره آسیا به ویژه شبه قارهی هند است. و به طور کلی اهمیت پرورش گاومیش را میتوان به شرح ذیل بیان نمود. گاومیش بر خلاف داشتن ظاهر خشن، حیوانی مطیع و آرام است و خیلی زود با محیط و افراد خو میگیرد. این حیوان قدرت سازگاری با محیطهای مختلف را داراست به طوری که در مناطق سردسیر و گرمسیر مثل خوزستان به خوبی پرورش مییابد و به منظور تولید شیر، گوشت، ورزش و کار میتوان از آن استفاده کرد. صفاتی که دارای اهمیت اقتصادی در گاومیش هستند شامل تولید شیر، درصد چربی، درصد پرتئین و تولید گوشت و صفاتی هستند که بر درآمد و سود دامدار تاثیر غیر مستقیم دارند مثل میزان مصرف غذا، مقاومت نسبت به بیماری و غیره (کمایی، 1387). غدهی تیروئید یکی از بزرگترین غدههای درونریز بدن است. که دو هورمون اصلی تیروکسین (T4) و ترییدوتیرونین (T3) را ترشح میکند. هر دوی این هورمونها سرعت متابولیک بدن را افزایش میدهند. مهمترین کار تیروئید گرفتن ید از خون، ترکیب کردن آن با آمینواسید تایروزین و تولید T4و T3 است. هورمون های تیروئیدی نقش مهمی در رشد، تقسیم سلولی و تنظیم متابولیسم پایه بدن دارند. تاكنون نقش هورمون های تیروئیدی و ارتباط آن با متابولیسم برخی تركیبات شناخته شده است. هورمونهای تیروئیدی تقریباً تمام جنبههای متابولیسم کربوهیدراتها از جمله دریافت گلوکز توسط سلولها، تقویت گلیکولیز و گلوکونئوژنز را تحریک میکنند (گایتون و هال، 2006).
عناصر کم نیاز عناصری هستند که میزان آنها در بدن کم بوده و برای سیستمهای آنزیمی فعال در بسیاری از فرآیندهای متابولیکی ضروری هستند. از جمله این عناصر میتوان به روی، آهن، منگنز و غیره اشاره نمود. کمبود، فقدان و افزایش عناصر کم نیاز میتواند سبب بروز خسارات جبران ناپذیر گردد (جوزف، 1999). امروزه کاملا مشخص شده است که مواد معدنی به همان اندازه که در روندهای تولید مثل حیوان ماده دخالت دارند، در فیزیولوژی تولید مثل دامهای نر نیز موثرند. نقش کلیدی عناصر کم نیاز مثل مس، سلنیوم و روی در تولید مثل قوچ و بز نر مشخص شده است (وازکوئز آرمیجو و همکاران، 2011). منگنز عنصری است که تقریبا در اکثر سیستم های آنزیمی دخالت دارد (سویک و همکاران، 2007). روی از عناصر کمیاب مهم در تغذیه حیوانات میباشد. این عنصر دارای عملکردهای متعدد بیولوژیکی میباشد. روی نقش مهمی در فعالیت بسیاری از سیستمهای آنزیمی دارد. نقش روی در اسپرم سازی و بلوغ آنها مشخص شده است (ری و همکاران، 2010). عناصر کمنیاز نقش مهمی در متابولیسم کربوهیدرات ها، پروتئینها، چربیها و نیز فعالیتهای آنزیمی دارند (وازکوئز آرمیجو و همکاران، 2011). مس یک عنصر کم نیاز ضروری برای فعالیت بسیاری از آنزیمها مثل سوپراکسید دیسموتاز میباشد. اسپرم پستانداران دارای مقادیر زیادی اسیدهای چرب غیراشباع هستند که براحتی میتوانند پراکسیده شوند. آنزیم سوپراکسیددیسموتاز از این پراکسیده شدن محافظت میکند (عیدی و همکاران، 2010).
آنتیاکسیدانها اثرات تخریبی رادیکالهای آزاد را به حداقل رسانده و از سلولهای بدن در برابر آسیبهای ناشی از این رادیکالها محافظت میکنند. از جمله این رادیکالهای آزاد، یون پراکسید ناپایدار و فعال است که در خلال احیای مونووالات اكسیژن پدید میآید و منجر به آسیبهای غشای سلولی در سلولهای مصرف كننده اكسیژن میشود. برای از بین بردن سمیت اكسیژن فعال، طیف وسیعی از مكانیزمهای دفاعی بدن از جمله آنزیم سوپراكسید دیسموتاز (SOD) علیه اكسیدانتها فعال میشوند (نیلسن و میلن، 1993). نقش آنزیم سوپراكسید دیسموتاز در متابولیسم برخی عناصر کم نیاز شناخته شده است. از آنجایی که هورمونهای تیروئیدی به عنوان تنظیم کنندههای مهم متابولیسم میتوانند تحت تأثیر تغییرات عناصر کم نیاز و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان قرار گیرند، هدف از مطالعهی حاضر بررسی ارتباط میان هورمونهای تیروئیدی، میزان آنزیم آنتیاکسیدان سوپراكسید دیسموتاز و برخی عناصر کمنیاز سرم خون گاومیشهای خوزستان است.
2-1 فرضیه ها
H0: بین هورمونهای تیروئیدی، میزان آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و عناصر کم نیاز سرم خون گاومیشهای خوزستان ارتباط معنیداری وجود ندارد.
H1: بین هورمونهای تیروئیدی، میزان آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و عناصر کم نیاز سرم خون گاومیشهای خوزستان ارتباط معنیداری وجود دارد.
3-1 اهداف
1-3-1 اهداف اصلی
- بررسی ارتباط بین هورمونهای تیروئیدی و میزان آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در خون گاومیشهای خوزستان.
- بررسی ارتباط بین هورمونهای تیروئیدی و برخی عناصر کم نیاز در سرم خون گاومیشهای خوزستان.
- بررسی ارتباط بین میزان آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و عناصر کم نیاز در سرم خون گاومیشهای خوزستان.
2-3-1 اهداف فرعی
- تعیین غلظت متوسط هورمونهای تیروئیدی، آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و عناصر کم نیاز در سرم خون گاومیشهای خوزستان.
3-3-1 نوآوری:
گزارش مکتوبی در زمینه ارتباط بین هورمونهای تیروئیدی، آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و برخی عناصر کم نیاز در سرم خون گاومیشهای خوزستان در دسترس نیست لذا در این مطالعه سعی میشود که به بررسی این مسأله پرداخته شود.
فصل دوم
مروری بر پژوهشهای انجام شده
1-2 رده بندی گاومیش از نظر جانور شناسی
گونه گاومیش براساس ردهبندی سیستماتیک جانور شناسی در سلسله جانوران، زیر سلسله پرسلولیها، دسته طنابداران، شاخه مهرهداران، رده پستانداران، راسته سم داران، زیر راسته زوج سمان، گروه نشخوارکنندگان، خانواده تهیشاخان زیر خانواده گاوسانان قرار دارد. (بورقس، 2005).
دو جنس معروف گاومیش عبارتند از بوبالینا معروف به گاومیشهای آسیایی و سین سه روس معروف به گاومیشهای آفریقایی (برومندجزی، 1384).
[1]. Tetraiodothyronine
[2]. Triiodothyronine
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-17] [ 09:24:00 ق.ظ ]
|