دانلود پایان نامه:بینامتنی قرآنی و روایی در اشعار سه تن از شاعران شیعی (کمیت بن زید اسدی، عبدی کوفی و … |
هجو دشمنان خاندان پیامبر اکرم (ص) 20
بیان مسائل تاریخی. 21
مسألهی رجعت و ظهور امام زمان (عج) 21
استفاده از آیات و روایات در شعر. 22
کمیت.. 24
دعای أئمّه در حقّ کمیت.. 25
شعرکمیت.. 28
هاشمیات.. 29
عبدى كوفى شاعر ولایت و حریت.. 30
تولد و وفات.. 31
عبدی و شعر ولایی. 31
شعر مکتبی. 32
نبوغ عبدی در ادب و حدیث.. 33
اعتراف سید حمیری به نبوغ شعری عبدی. 35
دیک الجن الحمصی. 35
ماجرای دلدادگی دیکالجن. 36
زندگی ادبی دیکالجن. 37
دیوان دیکالجن. 38
نگاهی کلی بر سبک شعری دیکالجن. 39
فصل سوّم
روابط بینامتنی قرآنی و روایی شعر شاعران. 40
روابط بینامتنی اشعار کمیت اسدی با آیات قرآن کریم و احادیث.. 41
روابط بینامتنی با قرآن کریم 41
روابط بینامتنی با احادیث.. 55
روابط بینامتنی علم یا شخصیت.. 59
روابط بینامتنی اشعار عبدی کوفی با آیات قرآن کریم و روایات.. 65
اروابط بینامتنی با آیات قرآن کریم 65
روابط بینامتنی با احادیث.. 76
روابط بینامتنی با قرآن و احادیث.. 89
روابط بینامتنی علم یا شخصیت.. 95
روابط بینامتنی اشعار دیکالجن الحمصی با آیات قرآن کریم و احادیث.. 99
روابط بینامتنی با قرآن کریم 99
روابط بینامتنی با احادیث.. 109
روابط بینامتنی با قرآن و احادیث.. 114
روابط بینامتنی علم یا شخصیت.. 118
نتیجهی پژوهش.. 124
الملخّص… 126
موجز الرسالة…………………………………………………………………..127
فهرستها
فهرست منابع و مراجع. 136
فهرست پایگاههای اینترنتی. 141
فهرست أعلام 142
فهرست آیات.. 146
فهرست احادیث.. 151
چکیده:
بینامتنی یکی از رویکردهای نقد جدید است، که روابط بین متون را مورد بررسی قرار میدهد. این رویکرد، نگرش به متن را به طور کلی دگرگون کرد. بر اساس آن، متن پایدار وجود ندارد؛ متون در نهایت حاصل آثار پیش از خود یا معاصر با خود میباشد. این رویکرد به متون، مورد توجّه منتقدان غرب و جهان عرب واقع شد و واکنشهای متفاوتی را برانگیخت.
شاعران مكتبى و مدافعان ولایت اهل بیت(ع)، پیوسته از عقیده و ایمان خویش، مشعلى برافروخته و از هنر و ادب خود، سلاحى ساختهاند، تا از «حق» دفاع كنند و با «باطل» بستیزند. شاعران شیعی در راستاى فرهنگ اهل بیت(ع) و دفاع از ولایت، شعر را در خدمت عقیده قرار دادهاند. قرآن کریم از آغاز نزول تا کنون به دلیل حیاتی بودن و برخورداری از جمال لفظی و معنویِ غیر قابل وصف همواره، این معدن غنی، الگوی بسیاری از شاعران و ادیبان و بزرگان دین بوده است و در هر دوره، صاحبان شعر و ادب مناسب با ذوق و توانایی خویش، از واژگان، سبک، معنا و درونمایهی این گنجینهی بیپایان بهره بردهاند.
کمیت اسدی، عبدی کوفی و دیکالجن الحمصی از جمله شاعرانی بودهاند که در برخی از اشعار خویش، به طور مستقیم و یا غیر مستقیم از آیات قرآنی استفاده نمودهاند. خواننده با نگریستن در اشعار این سه شاعر با قرآن کریم و روایات، به خوبی به جلوهای بینامتنی اشعار این شاعران و قرآن کریم و روایات پی خواهد برد؛ روابطی که آگاهانه و آشکار و بیشتر آن در ذیل نفی جزئی یا «اجترار» و بعضاً در ذیل نفی متوازی یا «امتصاص»، بنابر معیارهای بینامتنی از دیدگاه محمد بنیس قرار میگیرند.
Abstract:
Intertextuality is one of the new critical approaches of this period that considers the relation among texts. This approach transformed the way critics looked at the texts. Based on this no consequent text is available. Texts are follow their previous or contemporary works. This approach to texts received a lot of attention from western critics and caused different views on the subject.
Traditional poetics along with advocates of (valayat) consequently aroused fires from their faith and beliefs and build a weapon from their art and literature in order to defend truth and fight untruth. Shite poetics along culture of (valayat) and defending it used poems in their beliefs. Quran from day of coming because of vitality has been known to be full of literal and spiritual description and been used by poetics, scientists and clergy men in each period. Stylists have used this source of literature according to their talent and ability.
Komeit assadi, Abdi kufy and dik aljen Alhmsy are among the poets who used Quranic verses in some of their poems. The reader of these poems will somehow be familiar with Quranic verses and its applications .intertextuality. These interactions which are obvious and clear are a fraction of this source, others are occurred by a slight change in meaning that according to Mohammad Benis is considered intertextuality.
مقدمه:
علم نقد همواره در ادبیات از ارزش و اهمیت والایی برخوردار بوده و به عنوان راهی برای ارزشگذاری آثار ادبی از دیرباز مورد توجّه قرار گرفته است. پدیدهی بینامتنی به عنوان یک نظریهی جدید و مدرن که ارائه دهندهی نگرشهای تازه در علم نقد است، امروزه بسیار حائز اهمیت است و جنبه ای از زندگی پسامدرن را نشان میدهد. این نظریهی به عنوان یک امر حتمی برای هر متن میباشد و هیچ متن ادبیای، از این امر مستثنی نیست، هر اثر در یک زمانی تحت تأثیر آثار قبل خود بوده و با تغییر و تحوّل آثار پیشین به خود هویت بخشیده است؛ به عبارت دیگر در هر اثری باید به دنبال ارجاعی به قبل آن اثر و یا معاصر آن بود؛ چرا که خاصیت ذهنی انسان اقتضا میکند تا پیوسته از تجربیات ذهن فعّال و پویای خود استفاده کند. نویسنده و افکار او در یک زمان از تفکّرات دیگران تأثیر میپذیرد و در زمان دیگر اندیشههای مخاطبین خود را تحت تأثیر قرار میدهد. چنین نگرشهایی به متن امروزه به عنوان یک قانون برای هر متن تبدیل شده و در حیطهی نظریهی ادبی به عنوان «بینامتنی» جای میگیرد.
سؤالهایی که در این رابطه در ذهن صورت میگیرد، میتواند چنین باشد:
1.آیا بدون کمک گرفتن از دیگر اندیشهها میتوان اندیشید؟
2. آیا بدون اشاره به دیگر نوشتهها میتوان نوشت؟
در واقع پذیرش پاسخ منفی به این پرسشها، خود به معنای رسمیت شناختن بینامتنی است.
قرآن کریم ارزشمندترین اثری است که به عنوان یک میراث ادبی و دینی جامع و کامل در آثار شاعران میدرخشد. قرآن کریم به علت برخورداری از جمال لفظی و معنویِ غیر قابل وصف، همواره الگوی بسیاری از شاعران و ادیبان و بزرگان بوده است. در واقع استفاده از آیات و مفاهیم قرآنی در شعر در هر دوره ضرورت به شمار میرفته؛ چرا که شعرهایی بیشترین تأثیر را داشتند که در پروردن مضامین آنها از آیات قرآنی و یا حتی احادیث پیامبر(ص) و أئمهی اطهار(ع) استفاده میشد.
دربارهی پیشینهی پژوهش، میتوان گفت که پژوهشهایی در زمینه بینامتنی در دانشگاههای جهان عرب، انجام شده است. از آن جمله میتوان به «مظاهر التناص الدینی فی شعر أحمد مطر» پایان نامه کارشناسی ارشد، نوشته عبدالمنعم محمد فارس و «التناص فی روایة الیاس خوری»، پایان نامه کارشناسی ارشد نوشتهی أمل أحمد عبداللطیف أحمد در دانشگاه نابلس(فلسطین) اشاره نمود. در این زمینه پژوهشهایی نیز در ایران صورت گرفته است که از آن میان میتوان به مقالهی «بینامتنی دیوان ابوالعتاهیه و نهج البلاغه»، نوشتهی مرتضی قائمی، پایان نامهی «روابط بینامتنی قرآنی با اشعار احمد مطر» نوشتهی ماشاء الله واحدی و فرامرز میرزایی، مقالهی «بینامتنی قرآنی و روایی در شعر سید حمیری»، نوشتهی قاسم مختاری، مقالهی «بینامتنی دینی در ادبیات زنان کویت»، نوشتهی فاطمه ذوالقدر، مقالهی «ظاهرة التناص فی لغة محمود درویش الشعریة»، نوشتهی مرضیه زارع زردینی، «بینامتنی قرآنی در مقامات ناصیف یازجی»، نوشتهی مرتضی قائمی و مقالهی «بینامتنی اشعار عبدالوهّاب البیاتی با قرآن کریم»، نوشتهی طیبه سیفی اشاره نمود.
دربارهی ضرورت تحقیق باید متذکر شد که برای خواننده این نکته اهمیت دارد که بداند شاعران شیعه تا چه اندازه در گفتن اشعار خود به قرآن کریم و کلام اهل بیت(ع) نظر داشتهاند و همچنین برای ادب دوستان مفید خواهد بود که بدانند چه مضامین مشترکی بین شعر شاعران و آیات قرآن و سخنان أئمهی اطهار(ع) وجود دارد. با این حال این موضوع آنگونه که شایسته است مورد تحقیق و بررسی قرار نگرفته است، و این نوشتار میزان بهرهمندی از آیات و روایات را در اشعار شاعرانی چون «کمیت بن زید اسدی»، «عبدی کوفی» و «دیک الجن» با توجّه به نظریهی بینامتنی مورد بررسی قرار میدهد.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1399-10-16] [ 09:05:00 ب.ظ ]
|